BEN FOLDS – WHAT MATTERS MOST

Artiest info
Website
facebook
Label: New West Records

De laatst uitgebrachte studioplaat van de nu 57-jarige Amerikaanse singer-songwriter, pianist, multi-instrumentalist en producer Ben Folds dateert al van 2015. Wij schreven toen een lovende recensie over dat album “So There” en spraken onze hoop uit dat er spoedig nieuw werk van deze muzikant uit North Carolina zou mogen volgen. Dat gebeurde echter niet want het duurde tot begin juni 2023 vooraleer we een nieuw album van Ben Folds of van zijn band ‘Ben Folds Five’ mochten begroeten.

“What Matters Most” is nu die vijfde studioplaat als soloartiest waar zolang naar uitgekeken werd door de liefhebbers van de betere pop- en rockmuziek. Hij schreef tijdens een lang verblijf in Australië tien nieuwe nummers voor dit album waarvan we er twee voor de weergave op de bijgaande video’s hebben geselecteerd. Eerst ziet u de tweede single “Exhausting Lover” en daarna hebben we nog een audiovideo van de als eerste single gereleasede song “Winslow Gardens” voor u weerhouden.

Bij twee tracks op het in East Nashville opgenomen album “What Matters Most” wordt de steeds op zijn piano spelende Ben Folds bijgestaan door andere muzikanten. Bij het nummer “Clouds With Ellipses” is dat ‘dodie’ oftewel de Engelse zangeres en songschrijfster Dorothy ‘Dodie’ Clark en voor de albumafsluitende song “Moments” wordt hij bijgestaan door het elektrofolkduo ‘Tall Heights’ (Tim Harrington en Paul Wright) uit Boston, Massachusetts.

Zoals op zowat al zijn vorige platen klinkt de instrumentatie bij deze tien nummers als waren het klassieke werkjes, traditionele kamermuziek met strijkers en blazers. Vooral de nummers “Fragile”, “Kristine From The 7th Grade” en “Paddleboat Breakup” kunnen onder deze noemer geklasseerd worden. Ook de invloeden van ‘The Beatles’ zijn alweer onmiskenbaar aanwezig in enkele songs die Ben Folds voor “What Matters Most” heeft gecomponeerd en gearrangeerd.

Volgens de meest recente informatie over zijn privéleven is Ben Folds sinds 2020 nog steeds gelukkig getrouwd met zijn vijfde vrouw Emma Sandall wat toch al een hele prestatie mag worden genoemd na zijn vier vorige huwelijken en evenveel echtscheidingen. Misschien is dat ‘gelukkig zijn’ wel wat hij heeft bedoeld met zijn recentste albumtitel “What Matters Most”.

(valsam)